Hoppa till huvudinnehåll

Postdoktor inom molekylär neuroanatom
 Du vet inte vem din arbetsgivare är, spela på lika villkor! 
UC 
Lexbase  
Arbetsgivare
Lunds Universitet
Arbetsplats
Region: Skåne län
Kommun: Lund
Land: Sverige
Arbetsplats
Fast månads- vecko- eller timlön
Del av heltid
100 %
Publicerad Platser Utgår Ansökan
2025-06-18 1 2025-09-05
Jobbeskrivning

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av verksamheten

Forskargruppen Molekylär neuroanatomi vid institutionen för Experimentell Medicinsk vetenskap inom Medicinska fakulteten bedriver forskning inom molekylär och funktionell neuroanatomi med fokus på att öka den spatiala precisionen för behandlingsmetoder såsom djup hjärnstimulering (DBS) och för att ta reda på underliggande neurobiologiska mekanismer i neurodegenerativa sjukdomar som omfattar psykiatriska symptom så att dessa kan ges bättre behandling.

Vårt primära fokus är depression, ångest, och apati i Parkinsons sjukdom. Vi är en del av det strategiska forskningsområdet MultiPark.

Här kan du läsa mer om vår spännande forskning https://www.multipark.lu.se/molecular-neuroanatomy

Forskargruppen leds av Åsa Mackenzie.

Som arbetsplats värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra och lägger stor vikt vid olika typer av samarbeten.

Här kan du läsa mer om institutionen:

https://www.medicin.lu.se/medicinska-fakulteten-vid-lunds-universitet/i…

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss

Projektbeskrivning

Vår forskargrupp jobbar med att utröna neurobiologin bakom psykiatriska symptom i neurodegenerativa sjukdomar, främst Parkinsons sjukdom, med fokus på emotioner, inklusive depression. Den subtalamiska kärnan, som reglerar motorik, kognition och emotioner, uppvisar patologi i Parkinsons sjukdom, och är ett viktigt målområde för behandling av motoriska symptom med Djup hjärnstimulering (DBS) i Parkinsons sjukdom. Vårt mål är att ta reda på hur den subtalamiska kärnan fungerar i normaltillståndet och i parkinsonmodeller, för att ta reda på vad som går fel i Parkinsons sjukdom, samt hur parkinsonsymptom bättre kan behandlas med precisionsstimuleringar, såsom DBS. Vi är särskilt intresserade av den neuropsykiatriska symptombilden i Parkinsons sjukdom och att utveckla bättre behandling.

För att erhålla hög anatomisk selektivitet använder vi oss av transgena möss med fokus på Cre-Lox-systemet, och specifika promotorer såväl som virala vektorer för t ex optogenetisk kontroll av nervcellsaktivitet samt modeller av Parkinsons sjukdom. Detta postdokprojekt kommer undersöka hur olika sammansättningar av nervceller i det aktuella hjärnområdet svarar på olika typer av stimuleringar, hur detta påverkar beteende och signalering i nervcellskretsar. Genom att jämföra spatialt selektiv signalering, genom t ex optogenetik, med den kliniska behandlingsmetoden DBS, är målet att identifiera de optimala nervcellerna att stimulera terapeutiskt för att lindra icke-motoriska symptom, såsom depression.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Som postdoktor inom området molekylär neuroanatomi med inriktning på neurobiologiska stimuleringsstrategier för behandling av Parkinsons sjukdom ansvarar du för att utforma, utföra projektet, producera data, analysera och i skrift och muntligt rapportera vetenskapliga projekt, i samarbete med forskargruppledaren och medlemmar i gruppen. I dina arbetsuppgifter ingår försöksdjurshantering inklusive genotypning, stereotaktisk hjärnkirurgi, beteendetester, optogenetik och/eller kemo-genetik (DREADDS). Du kommer även använda histologiska och molekylärbiologiska metoder och mikroskopering.

Projektet är del av ett större forskningsområde och även kan inkludera administrativt arbete och samverkan med andra discipliner och forskargrupper. Även andra förekommande arbetsuppgifter inom forskargruppen kan bli aktuella så som involvering i andra projekt i forskargruppen, administration, konferensresor, presentationer av forskning och handledning av studenter.
Medicinska fakulteten är ett verksamhetsområde inom Lunds universitet, med ansvar för utbildning och forskning inom medicin, vård och hälsa. Utbildningen sker i nära samverkan med sjukvården och är väl förankrad i fakultetens starka forskningstradition. Fakultetens forskning spänner över ett brett fält inom experimentell grundforskning, patientnära klinisk forskning och hälsovetenskaplig forskning. Medicinska fakulteten, med drygt 1800 anställda och 2700 studenter i Lund, Malmö och Helsingborg, är en kunskapsintensiv mötesplats för studenter, lärare och forskare från hela världen.

Vi undanber oss alla kontakter från annonsförsäljare, rekryterings- och bemanningsföretag på grund av statliga upphandlingsregler.

Yrkesinformation
Forskarassistent
Pedagogik
Forskarassistenter m.fl.
Erfarenhet krävs
Webbsida annons

29777695

46-202100-3211-837683


Maria Palmkron, HR-partner
maria.palmkron@med.lu.se
046-2224076


Åsa Mackenzie
asa.mackenzie@med.lu.se
0462220000